شیشه های مقاوم شده توسط حرارت یا سکوریت
بیشتر از ۱۰۰۰ سال است که تولید شیشه های ایمن مورد توجه تولید کنندگان شیشه قرار داشته است. اما اولین نتایج در سال ۱۸۷۰ محقق شد. در آن زمان شیشه را تا درجه قرمز شدن حرارت می دادند وسپس با فرو بردن در روغن سرد آن را خنک میکردند. در سال ۱۹۲۸ فرانسویها روش بهتری را ابداع نمودند. در آن روش شیشه معلق را که توسط گیره نگهداری می شده در کوره الکتریکی حرارت می دادند و سپس به سرعت با وزیدن باد سرد آن را خنک می کردند. این روش کماکان نیز استفاده می شود. ولی این عیب را دارد که خمیدگی S شکل در شیشه به وجود می آید و همچنین محل اتصال گیره ها روی شیشه اثر خود را باقی می گذارد. در سالهای اخیر تولید شیشه های ایمن به طریق عمودی جای خود را به استفاده از روش افقی داده است. گرچه این روش تولید گرانتر است اما کیفیت شیشه سکوریت شده بهتر و فاقد اثر کج و معوجی در اثر اتصال گیره ها و کشیدگی شیشه می باشد. در این روش شیشه تقریبا صاف و یکنواخت است ، به طوریکه می توان از آن در ساختار شیشه دوجداره و لمینیت استفاده نمود.
شیشه های سکوریت
شیشه سکوریت با اعمال فرآیند حرارتی بر شیشه معمولی تولید می گردد. ابتدا باید شیشه به ابعاد وفرم دلخواه آماده وبریده شود. زیرا استرس هائی که در طی فرآیند سکوریت بر شیشه وارد می شود انجام هرگونه کاری از قبیل برش دادن ، سوراخ کردن و سند بلاست کردن را غیر ممکن ساخته و موجب شکست شیشه می گردد. بعد از برش شیشه در اشکال واندازه های مورد نیاز به ۴ لبه شیشه سنگ دیاموند زده می شود .سپس شیشه را در کوره مخصوص تا دمای ۶۲۵ گرم می کنند. بعد شیشه از قسمت کوره دستگاه خارج شده و وارد قسمت خنک کننده می گردد. در این قسمت شیشه تحت فرآیند کنترل شده ای به سرعت سرد می گردد. [برای تولید شیشه های نیمه سکوریت فرآیند سرد کردن به کندی صورت می پذیرد.] سرد کردن سریع شیشه باعث می شود که در سطح شیشه تنش فشاری و در قسمت مرکزی و وسط آن تنش کششی ایجاد شود. اساس کار به این ترتیب است که بخش های خارجی شیشه که سریعتر از بخش های داخلی سرد می گردند میل به انقباض پیدا می کنند اما بخش های درونی که هنوز گرم و نسبتا سیال هستند از انقباض آنها جلوگیری نمیکنند. در نتیجه تنشی در شیشه به وجود نمی آید .اما در دماهای پائینتر که بخش های مرکزی آغاز به سرد شدن می کنند ، بخش های سطحی که دیگر صلب شده اند از انقباض لایه های مرکزی جلوگیری می کنند. در نتیجه در بخش های مرکزی تنش کششی و در سطح تنش فشاری ایجاد می شود .معمولاً شيشه هاي سکوریت شده در اين روش ، داراي تنش فشاري سطحي حدود Mpa ۱۰۰ وتنش كششي داخلي حدود Mpa ۵۰ دارند. ايجاد تنش های فشاري بيشتر در سطح، به علت اينكه تنشهاي كششي داخلي را نيز افزايش ميدهد خطر شكست شيشه را (از طريق رشد تركهای درونی يا لبهای) به دنبال خواهد داشت. به علت بالا بودن ميزان انرژي الاستيك ذخيره شده، شيشه هايي كه از اين طريق سکوریت شده اند، در صورت بروز شكست به تعداد زيادي ذرات ريز كه فاقد لبه هاي برنده ميباشند تبديل خواهند شد كه براي مصرف كننده خطرات كمتري در بردارد. زيادتر بودن تعداد ذرات حاصل از شكست و كوچكتر بودن ابعاد آن حاكی از درجه سکوریت بالاتر ميباشد. در نتيجه تعداد و ابعاد ذرات حاصله از شكست معيار ارزيابي كيفيت اين شيشه ها در استانداردهاي مربوطه قرار ميگيرد. مطابق با این استانداردها ، وزن ۱۰ قطعه از بزرگترین قطعات شکسته شده یک شیشه سکوریت باید کمتر از وزن ۶۴ سانتی متر مربع از همان شیشه باشد. شیشه سکوریت در برابر بارهای مکانیکی ، تنش های حرارتی ، باد ، وزن برف و ضربه ۴ تا ۵ برابر نسبت به شیشه معمولی با همان ابعاد و ضخامت مقاومتر است. در فرآیند سکوریت کردن شیشه ها رنگ ، ترکیب شیمیائی ، درصد عبور نور ،خصوصیات فیزیکی مربوط به انرژی و صدا ، وزن مخصوص ، نقطه ذوب ، هدایت حرارتی و ضریب انبساط بدون تغییر باقی می مانند. تنها ویژگی که تغییر می کند مقاومت مکانیکی است ، که بیشتر می شود. شرکت ونوس شیشه این محصول تولیدی خود را تحت نام V-TEMP به بازار عرضه می کند. فرآیند سکوریت کردن شیشه ها به ویژه شیشه های رنگی و رفلکس و Low-E از اهمیت خاصی برخوردار و نیازمند دانش فنی و ماشین آلات پیشرفته است. هرگونه ایرادی در فرآیند سکوریت کردن شیشه ها ، بعد از نصب پنجره ها به آسانی در نظر بیننده نمایان گردیده و باعث اعوجاج (موج دار شدن سطح شیشه )می گردد. این مسئله زیبائی شیشه ها و نما را به شدت تحت تاثیر قرار می دهد. در مورد شیشه های پوشش دار عدم دقت یا استفاده از ماشین آلات با تکنولوژی پایین منجر به از بین رفتن پوشش های آنها شده و شیشه کارآئی خود را ازدست می دهد.
چه شیشه هائی باید سکوریت شوند؟
در جاهائیکه استانداردهای ساختمانی استفاده از شیشه های ایمن را توصیه می کنند [ نماهای تمام شیشه ای ] از شیشه های سکوریت استفاده می شود .همچنین توصیه می شود که شیشه های رنگی ، رفلکس وبه ویژه Low-E به علت جذب بالای حرارتی به صورت سکوریت شده استفاده شوند. استفاده از شیشه های سکوریت در ویترین فروشگاهها ، درب های ورودی ثابت و متحرک ، پنجره های مناطق بادخیز ، ساختمانهای تجاری و پارتیشن ها نیز توصیه می شود.