نماهای دو پوسته
شیشه به عنوان یکی ازمواد اولیه در صنعت ساختمان ـــ که صنعتی همواره در حال پیشرفت است ــــ هرروز قابلیت های جدیدی می یابد .صد سال پیش اجرای طرحی بر پایه یک آسمان خراش تمام شیشه ای ، بیشتر به رویا می نمود. حتی نیم قرن بعد که این رویا به واقعیت پیوست کمترکسی حدس می زد که ساختن آسمان خراشهای بلورین می تواند چه سنت بدیعی در معماری از خود به جای بگذارد.
امکان ایجاد یکنواختی در نما ،سرعت بالای ساخت ،وزن کم و حداکثر استفاده از نور خورشید از مزایای این آسمان خراشهای بلورین است.
در طراحی نماهای شیشه ای همواره راهکارهای مختلفی مانند جلوگیری از اتلاف حرارتی و اجتناب از کسب حرارت زیاد از طریق تابش خورشید مدنظر بوده است. گستره استفاده از راهکارها ، ابزارها و ترکیبات این طیف وسیع را میتوان در طبقه بندی های متعددی تقسیم بندی کرد. نخستین معیار تقسیم کننده در نماهای شیشه ای، تعداد پوسته های شیشه ای است که در نما به کار گرفته شده است. بنابراین این نماها را می توان به تک پوسته و چند پوسته تقسیم کرد.
نماهای چند پوسته در حال حاضر به یک تکنولوژی مرسوم تبدیل شده است و در دهه اخیر به سرعت در معماری اروپا فراگیر شده است.
طراحان ومعماران بر مزایای این تکنولوژی در زمینه کاهش مصرف انرژی در فصل های سرد و کاهش بار سرمایی درفصل های گرم و همچنین کنترل آلودگی صوتی و امکان تهویه طبیعی تاکید دارند.
یک نمای چند پوسته ساختاری است متشکل از دو سطح شفاف که به واسطه یک سطح خالی از یکدیگر جدا شده باشند و آن فضای خالی مانند یک کانال هوا عمل می کند. با توجه به این تعریف ، این نما ها شامل یک نمای خارجی ، یک فضای میانی و یک نمای داخلی می باشند.
لایه خارجی که از نوع شیشه سکوریت یا لمینیت است ، وظیفه حفاظت در برابر هوا را دارد . و همچنین به عنوان یک عایق صوتی عمل می کند .لایه خارجی معمولا دارای بازشوهایی برای تهویه فضاهای میانی و اتاق های داخلی می باشد . جریان هوا در فضای میانی به وسیله جریان همرفتی یا مکش فعال تهویه می شود. در نمای داخلی از شیشه دو جداره استفاده می شود تا مانع از هدر رفتن انرژی گرمایی در زمستان شود.
در سالهای اخیر که مباحث مربوط به راندمان انرژی مورد توجه قرار گرفته و همچنینی مباحث مربوط به محدود بودن منابع طبیعی بر سر زبانهاست ، ساختمانهای دو پوسته به علت ویژگی ترکیب تهویه طبیعی مورد توجه معماران و طراحان قرار گرفته است.
نمای دو پوسته بیشتر برای مکان هایی مناسب است که ساختمان در برابر آلودگی صوتی و باد شدید قرار گرفته باشند. اگر بخواهیم دربیشتر طول سال ساختمانها به طور طبیعی ازطریق پنجره تهویه شوند ، ساختار دو پوسته درعمل نتایج بهتر وموثرتری دارد .
کاربرد دیگر این سیستم در ساختمانهایی است که می خواهند نوسازی شوند. به خصوص در جائیکه امکان ایجاد تغییرات اساسی در نمای اصلی وجود نداشته باشد. در این موارد، ایده استفاده از پوسته دومی که نقش آن محافظت نمای اولیه در برابر مشکلات باشد و بتواند امکان بهره مندی ساختمان قدیمی از امکانات نوین را فراهم آورد ، مطرح می شود.
در سالهای اخیر که مباحث مربوط به راندمان انرژی مورد توجه قرار گرفته و همچنینی مباحث مربوط به محدود بودن منابع طبیعی بر سر زبانهاست ، ساختمانهای دو پوسته به علت ویژگی ترکیب تهویه طبیعی مورد توجه معماران و طراحان قرار گرفته است. نمای دو پوسته بیشتر برای مکان هایی مناسب است که ساختمان در برابر آلودگی صوتی و باد شدید قرار گرفته باشند. اگر بخواهیم دربیشتر طول سال ساختمانها به طور طبیعی ازطریق پنجره تهویه شوند ، ساختار دو پوسته درعمل نتایج بهتر وموثرتری دارد . کاربرد دیگر این سیستم در ساختمانهایی است که می خواهند نوسازی شوند. به خصوص در جائیکه امکان ایجاد تغییرات اساسی در نمای اصلی وجود نداشته باشد. در این موارد، ایده استفاده از پوسته دومی که نقش آن محافظت نمای اولیه در برابر مشکلات باشد و بتواند امکان بهره مندی ساختمان قدیمی از امکانات نوین را فراهم آورد ، مطرح می شود. باید اذعان نمود که ساختن نمای دوم ، درهر صورت قیمت و هزینه های خودش را به بنا اضافه می کند . اما به طور قطع چنین هزینه اضافه شده ای (در مقایسه با هزینه محدود نمای یک لایه ) به واسطه تغییرات عملکردی و کارآئی بهتر سیستم های تهویه و …. در یک بازه زمانی مشخص ، به سرعت جبران می شود. مقایسه میزان سرمایه گذاری و میزان سود نشان می دهد که ترکیب همزمان دو لایه از نما همراه با به کارگیری سیستم تهویه کمکی ،بهتر و اقتصادی تر از وجود تنها یک لایه نمای شیشه ای همراه با سیستم تهویه مطبوع مجهز است.