چسب و درزگیرها در شیشه دوجداره یا چند جداره نقشی اساسی ایفا میکنند و تضمینکننده عملکرد و دوام این نوع شیشهها هستند. وظایف اصلی آنها عبارتند از: • ایجاد سد محکم در برابر نفوذ رطوبت و خروج گاز آرگون • عایقبندی حرارتی • حفظ ساختار شیشه دوجداره
انواع چسب و درزگیر: دو نوع چسب و درزگیر در شیشههای دو یا چند جداره به کار میرود: ۱. چسب اولیه: • این نوع چسب که عمدتاً از جنس پلیایزوبوتیلن یا اصطلاحا چسب ایزوبوتیل است، برای عایقبندی شیشه در برابر نفوذ رطوبت و گاز آرگون استفاده میشود. ۲. چسب ثانویه: • این نوع چسب که در دو نوع سیلیکون و چسب پلیسولفاید وجود دارد، برای حفظ تمامیت ساختاری مجموعۀ دو یا چند جداره و محافظت از چسب اولیه به کار میرود و در صورت استفاده از چسب مرغوب و مناسب حداقل عمق چسب ثانویه می بایست ۴ میلیمتر باشد.
ویژگیهای چسب ثانویه:
چسب و درزگیرهای مورد استفاده در شیشههای دو یا چند جداره باید دارای ویژگیهای زیر باشند: • مقاومت کافی در برابر شرایط آبوهوایی • مقاومت مکانیکی مطلوب مزایای استفاده از چسب و درزگیر مناسب: • کاهش احتمال نقص زودهنگام: استفاده از چسب و درزگیر مناسب، احتمال نقص زودهنگام شیشههای دو یا چند جداره را کاهش میدهد. • افزایش عملکرد و دوام: استفاده از چسب و درزگیر مناسب، عملکرد و دوام شیشهها را تحت تأثیر شرایط مختلف آبوهوایی و بارهای اعمالشده بر آنها افزایش میدهد.
چسبهای سیلیکونی مقاومت بالا در برابر پرتو فرابنفش و شرایط نامناسب آبوهوایی دارند، در نتیجه دوام طولانی مدت را در شرایط نامناسب آبوهوایی تضمین میکنند و احتمال بروز نقص را در مجموعه دوجداره به حداقل میرسانند. خاصیت انعطافپذیری و کشسانی بالا و محدوده دمای عملیاتی وسیعتر، آنها را برای کاربردهایی که نیاز به دوام طولانیمدت و مقاومت مکانیکی و ساختار استراکچرال دارند، مطلوب میسازد.
موارد استفاده چسب سیلیکون:
۱- در موقعیت هایی که قسمت چسب خور شیشه در معرض نور مستقیم خورشید ویا برخورد مستقیم آب و باران و برف هستند. ۲- مواقعی که نیاز به انعطافپذیری و مقاومت مکانیکی بیشتری از چسب است مانند سیستم نصب روی فریم، سیستم یونیتایز، سیستم یوچنل و…
نقاط قوت چسب سیلیکون:
۱- مقاومت بالا در برابر پرتو فرابنفش ۲- خاصیت انعطافپذیری و کشسانی بالا ۳- مقاوم در برابر برخورد مستقیم با آب ۴- مقاومت بیشتر در دمای بالا
نقاط ضعف چسب سیلیکون: ۱- قیمت بالاتر نسبت به چسب پلی سولفاید در شرکت ونوس شیشه چسب اولیه ایزوبوتیل تحت برند تجاری Butylver و از گروه Fenzi ایتالیا و چسب سیلیکون شامل انواع IG-25، IG-25HM Plus و SG-500 از شرکت Sika سوییس تامین می شود.
مزیت برند معتبر Sika سوئیس:
۱- سازگاری با تمام اجزا مانند چسب اولیه، اسپیسر، پوشش شیشه، میانلایۀ لمینیت و جاذب رطوبت
۲- عمر و دوام بسیار بالا
معایب استفاده از چسب متفرقه سیلیکون:
1- ناسازگاری با سایر اجزا شیشه دوجداره 2- عمر و دوام کم 3- به علت مقاومت کمتر چسب های متفرقه و بی کیفیت، عمق چسب اعمال شده می بایست بیشتر از حد استاندارد (4 میلیمتر) باشد که خود باعث آسیب به جلوه بصری شیشه دوجداره می شود.
توجه: هرگونه ناسازگاری میتواند باعث تجزیۀ شیمیایی اجزا، تغییر شکل و تمرکز تنش در آنها شود و مشکلاتی از قبیل نفوذ چسب یا بخار آب به داخل شیشه را به وجود آورد و یا باعث جدا شدن لایه شیشه از اسپیسر شود.